Novinky

Domácí gumové medvídky

Vyzkoušejte si udělat gumové medvídky doma. Je to jednoduché. Potřebujete 120ml šťávy (my jsme vymačkali pomeranč), 1 čajovou lžičku agaru (ten seženeme v potravinách nebo drogerii) a případně med na doslazení dle chuti

Postup: Dejte do hrnce šťávu zahřejte, přidejte agar, chviličku povařte dle návodu na sáčku a dejte do tvořítek. Medvídky nechce vychladnout a vyloupněte, jde to již za několik minut.

Snězte co nejdříve 😊

Domácí Lotus nanuk

Jestli máte rádi Lotus sušenky, tento domácí nanuk si zamilujete. Recept je rychlý a jednoduchý.

Potřebujete smetanu ke šlehání, Salko a Lotus pomazánku. Vyšlehejte balení šlehačky (250ml). Přidejte půlku plechovky Salka a asi dvě lžíce Lotus pomazánky. Celou směs promíchejte a vlijte do tvořítek na nanuky. Do zmražení můžete dozdobit rozdrobenými sušenkami, nebo namočit do pomazánky. Pokud chcete nanuk polít pomazánkou, doporučuji ji předtím rozehřát, aby byla tekutá.

Malinový domácí nanuk

Vyrobit si doma malinový nanuk je rychlovka, která vás navíc bude stát jenom pár korun. Hotovo máte zhruba za 15 minut.

Potřebujete: maliny, kukuřičný škrob, cukr krupici a formu na nanuky

Jak na to? Odvažte 150 gramů malin, omyjte a dejte do hrnce spolu se stejným množstvím vody. Povařte asi tři minuty. Poté propasírujte, abyste se zbavili semínek. Do směsi po propasírování přidáme směs 23 gramů kukuřičného škrobu, který ve vedlejší skleničce smícháme se 70ti gramy studené vody. Hmotu přivedeme k varu a za stálého míchání provaříme asi minutu. Směs zhoustne a ještě ji dosladíme 110ti gramy krupicového cukru. Stáhneme z varné desky a za občasného míchání necháme zchladnout. Poté umixujeme spolu s 250ti gramy bílého jogurtu.

Tuto směs naleju do nanukových forem, do které zapíchnu dřívka (najdete i na našem eshopu)

Dejte do mrazáku a nechte zmrznout asi 4-5 hodin. Výsledek je luxusní a stojí za to!  

Jedna dávka mi vyšla na 5 větších nanuků

Jak poznat prořezávání zoubků?

Prořezávání zoubků u miminka může být náročné období jak pro dítě, tak pro rodiče. Jak poznat, že přichází?

Zvýšené slinění: Miminko může začít více slinit, což je běžný příznak prořezávání zoubků.

Pocit nepohodlí a podrážděnost: Miminko může být více podrážděné a nespokojené než obvykle. Může mít problémy se spánkem a být celkově nervóznější.

Kousání a žvýkání: Dítě může mít tendenci kousat a žvýkat různé předměty, aby zmírnilo tlak na dásně.

Oteklé nebo citlivé dásně: Dásně kolem místa, kde se zub prořezává, mohou být oteklé a citlivé na dotek.

Změny v chování při krmení: Miminko může odmítat jídlo nebo mít změny v chuti k jídlu kvůli nepohodlí v ústech.

Narušený spánek: Prořezávání zoubků může způsobit častější noční buzení a obtížné uspávání.

Teplota: Některé děti mohou mít mírně zvýšenou teplotu, ale vysoká horečka obvykle není spojena s prořezáváním zoubků. Pokud má dítě vysokou horečku, je důležité se poradit s lékařem.

Vyrážka na bradě: V důsledku zvýšeného slinění může mít miminko vyrážku nebo podráždění na bradě nebo kolem úst.

Pokud máte podezření, že se vašemu dítěti prořezávají zoubky, můžete zkusit některé z následujících tipů pro zmírnění nepohodlí:

Kousátka: Dejte dítěti kousátko nebo studenou vlhkou žínku, aby si mohlo kousáním ulevit od bolesti. Kousátko můžete i namrazit.

Masáž dásní: Jemná masáž dásní čistým prstem může také pomoci zmírnit nepohodlí.

Bezpečné hračky na kousání: Poskytněte dítěti bezpečné hračky určené na kousání.

Brokolice jako příkrm krok za krokem

Brokolice se určitě hodí jako jedna z první zeleniny na vaření příkrmů. Někdy kojencům může způsobovat nadýmání, proto klidně při vaření přidejte k zelenině trochu fenyklu. Nadýmavější je košťál, proto pro příkrm použijte raději růžičky.

Brokolice obsahuje vitamin C, provitamin A, kyselinu listovou a je skvělým zdrojem vlákniny. Najdete v ní také vápník, horčík mangan a draslík.

Brokolice jako příkrm, jak na ni?

Zeleninu pečlivě omyjte, oddělte košťál od růžiček a ponořte na chvíli do vody.  Poté dejte do nové vody, ideálně kojenecké, a vařte do změknutí. Poté rozmixujte do hladké kaše a buď hned podávejte, nebo zavařte či zamrazte. Podávat ji můžete samotnou, s další zeleninou, nebo s masem.

Milujete švestky? Udělejte si domácí přesnídávku!

Právě teď je čas švestek, proto je ideální zavařit je a udělat z nich přesnídávku.

Jak na to?

Švestky pečlivě omyjte a vypeckujte. Pokrájejte je na menší kousky, nezbavujte je slupky. Vařte v kojenecké vodě do změknutí, vodu poté slijte a rozmixujte tyčovým mixérem dohladka. Směs poté zavařte.

Švestky sežeňte nejlépe domácí, nebo kupte. Kilo teď vyjde asi na třicet korun, takže sklenička parádní přesnídávky bude stát do pětikoruny.

Švestku můžete vyzkoušet hned, jak se dítě začne seznamovat s ovocem. Chutnat bude samotná, nebo umixujte s banánem či jablíčkem.

Švestky obsahují vitamíny skupiny B, draslík, železo a zinek. Dále je obsažen sorbitol (cukerný alkohol), rozpustná vláknina pektin, která má příznivé účinky na trávení, a také ovocné kyseliny, které mohou mít lehce projímavé účinky.

Taky, když se řekne první příkrm, se vám vybaví mrkev?

Příkrmy se začínají podávat od ukončeného 4. až 6. měsíce. Obecně se má určitě začít podávat příkrmy nejpozději v sedmém měsíc věku, protože miminka mají v této době vysoké nároky na množství železa a zinku. A to bohužel z mateřského mléka nedostanou, proto je nutné podat jim ho v jiné formě.

Jestli začínáte s příkrmy, mrkev je právě teď ideální zeleninou, je její čas. Sežene jí od místních farmářů čerstvou. A jak na ní?

Oškrábejte jí, důkladně omyjte, nakrájejte na kostičky: vařte v páře nebo kojenecké vodě do změknutí. Potom rozmixujte do hladké kaše. Příkrm nesolte, neslaďte, nekořeňte.

Ale teď je podzim a sezóna dýní. Jestli teď začínáte s příkrmy, můžete ji klidně vzít jako první lžičku namísto tradiční mrkve. Dýně obsahuje kolem 90 % vodu, takže konzistenčně bude dětem určitě vyhovovat.

A jak na ní? Dýni oloupejte a pokrájejte na kostičky. Ty potom vařte v kojenecké vodě do změknutí a poté umixujte do hladké kaše, přidat můžete kapku kvalitního oleje.

A čím jí můžete kombinovat? Zkuste třeba dýni s cuketou, nebo bramborem. Dýně je přirozeně sladká a nejenom dětem bude určitě chutnat

Z jídla se má dělat společenská událost a platí, že co jíme my, jí také miminko. Ochutnejte s ním, usmějte se. Na jídlo si vyhraďte dostatek času, nespěchejte, nedívejte se na televizi a nenechte se vyrušovat. A dejte nám vědět, jak to dopadlo

Jak správně zamrazit příkrm?

Při vaření příkrmů si možná často kladete otázku: jak uchovat zeleninové a masové příkrmy? Nejvhodnějším způsobem je nejspíš zamrazení. U nás se osvědčily obyčejná tvořítka na led. Vychlazený uvařený příkrm dejte do tvořítka na led, nechte zamrazit a vyloupnuté kostičky potom můžete dát do jedné krabičky, nebo sáčku.

Doporučuje se dávat jídlo do mrazáku co nejvíce dozadu, aby se při otevírání mrazáku neohřívalo. No a rozmrazovat je nejlepší ve velkém hrnku nebo kastrůlku ve vodní lázni.

Dejte si pozor, že příkrmy z brambor by se neměly rozmrazovat. Rozmrazením se mění chuť i konzistence brambor. Nedoporučuje se ani znovu zamrazovat příkrmy z již zamrazených surovin.

Příkrm, který vyndáte z mrazničky, již po roztátí znovu nezamrazujte. Zamražený příkrm zužitkujte ideálně do tří měsíců od zamražení.

Jak začít zavádět příkrmy

Proč dostaly příkrmy svoje jméno? Znamená to, že děti se přikrmují, tedy nastal čas, kdy jim už nestačí jen mateřské nebo kojenecké mléko. Celý přechod na tuhou stravu trvá několik měsíců. Zavádění příkrmů nemusí být žádná věda.

Kdy začít podávat příkrmy?

Příkrmy se začínají podávat od ukončeného 4. až 6. měsíce. Obecně se má určitě začít podávat příkrmy nejpozději v sedmém měsíc věku, protože miminka mají v této době vysoké nároky na množství železa a zinku. A to bohužel z mateřského mléka nedostanou, proto je nutné podat jim ho v jiné formě.

Pořád ale nesmíme zapomínat, že hlavní složkou jídelníčku těchto malých dětí je mateřské nebo kojenecké mléko. V praxi to vypadá tak, že miminko dostane několik lžiček příkrmu, ale stále ho ještě dokojíme.

Obecně platí, že o zavádění příkrmů bychom se měli poradit se svým pediatrem.

Z jídla se má dělat společenská událost a platí, že co jíme my, jí také miminko. Začneme podáváním oběda a určitě můžeme společně s dítětem také ochutnat co má dobrého. Když se u toho usmějeme, určitě dítě naladíme. Na jídlo si vyhraďte dostatek času, nespěchejte, nedívejte se na televizi a nenechte se vyrušovat.

Proč je důležité podávat dětské příkrmy?

Děti rostou a ke svému růstu potřebují dostatek živin a vitamínů. Potřebují více železa, zinku. Potřebují poznávat nové chutě, vnímat nové vůně. Díky příkrmům také hýbou pusu a zapojují svalstvo.

Domácí dětské příkrmy

Můžete je koupit, nebo uvařit. Pokud uvaříte příkrm doma, víte, co vaše dítě jí. Ani skleničky nejsou ale zatracovanou volbou. Sklenička příkrmu neznamená, že dítěti dáváte něco nezdravého. Pokud se rozhodnete připravit příkrm doma, nedoslazujte, nesolte, připravujte vždy z čerstvých surovin.

Skladování a ohřívání příkrmů

Snažte se ohřát jenom tolik jídla, o kterém si myslíte, že mohlo Vaše dítě sníst. Připravený pokrm neskladujte déle než 24 hodin.

Dítě odmítá příkrm. Co s tím?

Může se stát, že ať se řídíme vyčtenými pokyny, dítě bude odmítat lžičku, nebo plivat příkrm. Buďte trpěliví, i pro dítě se jedná o novou věc a trvá, než si zvykne. Zkuste počkat ještě do dalšího dne.

Dítě by mělo být při podávání příkrmu spokojené. Nenuťte je jíst, co nechtějí. Nedávejte dětem odměny za snědené jídlo.

Kdy začít dětem podávat kaše?

Kdy začít dětem podávat kaše?

Dětské kaše se mohou začít dětem podávat od ukončeného 4.měsíce věku. U kojených dětí se doporučuje od ukončeného 6.měsíce věku. Nejlepší doba, kdy začít podávat kaši, je večer místo mléka nebo na dokrmení.

Pokud se vaše miminko v noci často budí, nebo nepřibírá, jak by mělo, a již má ukončený 4.měsíc, bylo by dobré poradit se s dětským lékařem, jestli není dobré začít podávat dětské kaše. Ty se začínají zavádět zhruba ve stejnou dobu, jako dětské příkrmy. Obecně se doporučuje začít s kašemi až po zavedení zeleninových příkrmů. Kaše jsou totiž sladké a mohlo by se stát, že po jejich zavedení nebudou chtít děti zeleninový příkrm.

Mléčné a nemléčné kaše. Jak na ně?

Nemléčné kaše, jak už název napovídá, se připravují buď do mateřského mléka, nebo jenom s vodou. Jejich výhoda je, že se mohou podávat také dětem, které mají alergii. Mléčné kaše obsahují kojenecké mléko, na jejich přípravu už stačí jenom voda. Příprava kaší je snadná, stačí ohřát kojeneckou vodu na požadovanou teplotu a rozmíchat s uvedeným množstvím sypké kaše.

Jak vybrat první dětskou kaši?

Jako první kaše se obecně doporučují ty bez lepku. Například rýžová nebo kukuřičná.

Tipy při podávání kaše:

Kaše by neměla být příliš hustá, ani příliš řídká. Dejte si také pozor, aby dítě neusínalo během jídla. Kaši podávejte lžičkou, aby ji dítě mohlo odlišit od podávání mléka.

Kdy začít dětem dávat lepek?

Podle dnešních názorů lékařů se nemá podávání lepku příliš odkládat. Doporučuje se začít mezi 6.-8.měsícem. Ideální je začít v době, kdy jsou děti ještě kojené. Důvod je, že na lepek kojené děti reagují lépe.

 

Stránka 1 z 2 - 14 položek celkem